Změny 2023 - díl X.: Zvýšení úhrad za poskytování služeb sociální péče

15. 02. 2023
Pokračujeme v seriálu, kde vás seznamujeme se změnami v roce 2023. Dnes vás seznámíme se zvýšením maximálních cen za některé úkony u sociálních služeb, které uživatel hradí z dávky “Příspěvek na péči”.  
Podle novely vyhlášky č. 505/ 2006 Sb, kterou se provádí Zákon o sociálních službách, se úhrady zvyšují většinou o desetikoruny. V případě klientů, kteří jsou odkázáni na služby v rozsahu více než 80 hodin měsíčně, zůstávají některé úhrady na stejné úrovni jako doposud. Nová vyhláška kompenzuje poskytovatelům těchto sociálních služeb rostoucí náklady.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU - ČSL) připomněl, že ne vždy platí všichni uživatelé sociálních služeb maximální částku: “Poskytovatelé sociálních služeb podle našich zkušeností přihlížejí také k individuálním možnostem klientů.“ 

Navýšení úhrad je nezbytné především s ohledem na růst cen. Výše maximálních úhrad se neměnila od roku 2019. Od té doby stoupla celková výše nákladů sektoru sociálních služeb ze 49 miliard Kč na více než 80 miliard Kč (odhad pro rok 2022). Růst provozních nákladů je vidět především u pobytových sociálních služeb. V roce 2022 náklady narostly o desítky procent a poskytovatelé odůvodněně varovali, že by již nemuseli být schopni zajistit jejich fungování. 

Novelou vyhlášky bude zachována ekonomická dostupnost pro klienty. „Jde převážně o seniory, jejichž příjmy narostly letos celkem třikrát, dohromady v průměru o 16,2 %. Stále však jde o výrazně „dotované“ ceny, což je zjevné například na maximální úhradě za kompletní oběd, která bude stanovena ve výši 105 Kč, tedy hluboko pod průměrnou tržní cenou, která se dnes pohybuje zhruba na 150 Kč. 

U klientů, kteří jsou odkázáni na služby v rozsahu nad 80 hodin měsíčně, některé úhrady zůstanou zcela nezměněné. Jedná se o případy, kdy péče o takové klienty je náročná i pro rodinu tohoto člověka a proto kromě vlastní péče využívají i sociálních služeb. 

Dále zůstává zachován zákonem stanovený minimální zůstatek z příjmu klienta, takže ani na lidi s nižšími důchody nebude mít změna zásadní dopad. 
 

Jaké položky se zvyšují a jaká je jejich maximální cena? 

U pečovatelské služby: 

max-zvyseni-_pecotatel-sl.jpg


U ostatních služeb: 

max-zvyseni_ostatni-ss.JPG

 

Pobíráte příspěvky státní sociální podpory a i tak se potýkáte s finančními potížemi? Obraťte se na naše sociální pracovnice, které vám poskytnou základní poradenství ohledně dávek nebo jiné pomoci: 

GAŠPARÍKOVÁ, Zdeňka: gasparikova%at%cnn-ops.cz, SMS/WhatsApp: +420 736 105 585  


Zdroj: 
TZ MPSV 13.12.2022 
top