Změny 2023 - díl VII.: Výchovné 500 Kč za každé dítě

07. 02. 2023
Pokračujeme v seriálu, kde vás seznamujeme se změnami v roce 2023. Dnes vás seznámíme se zvýšením starobního důchodu za výchovu dítěte/dětí.   

Do výše starobních důchodů se od ledna 2023 promítá i takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 korun za každé vychované dítě. 

Ministr Jurečka k tomu řekl: “Dosud byly bohužel hlavně ženy ‚trestány‘ za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála 3.000 Kč. Bez potomků ale společnost nemá budoucnost, a proto se roky strávené výchovou potomků konečně docení i prostřednictvím penze. 
 

Automaticky výchovné dostanou a tedy o nic žádat nemusí:

  • ženy, jejichž důchodový věk byl snížen za výchovu dětí a starobní důchod jim byl přiznán před 1. 1. 2023. Výměra se jim zvýší v závislosti na počtu vychovaných dětí.  
     

Žádost a doložit výchovu tedy musí podat pouze tito  zájemci o výchovné - starobní důchodci, kterým byl starobní důchod přiznán před 1.1.2023:

  • Ženy, kterým nebyl snížen důchodový věk za výchovu dětí.  
  • Muži, pokud dítě/děti vychovával převážně muž. Žádosti mohou podávat pouze do 31. 12. 2024, jinak nárok na výchovné zanikne. ČSSZ nemůže u mužů udělat automatické zvýšení, protože dosud u mužů neevidovala počet vychovaných dětí. 
  • Ženy a muži, poživatelé tzv. transformovaného starobního důchodu (invalidní důchodci, kterým byl ze zákona jejich invalidní důchod změněn na starobní důchod v jejich 65 letech). Na výchovné mají nárok pouze tehdy, pokud požádají o přiznání starobního důchodu a splní podmínku minimální doby důchodového pojištění. 

Znamená to, že invalidní důchodci nemají na výchovné nárok automaticky, ale až při vzniku nároku na starobní důchod. 

Příklad: Paní Hana má 58 let a pobírá invalidní důchod. Vychovala 2 děti až do jejich zletilosti. Nárok na výchovné jí zatím nevzniká, neboť není poživatelkou starobního důchodu. O výchovné může požádat až při uplatnění žádosti o starobní důchod po dosažení důchodového věku (musí splnit podmínku minimální doby důchodového pojištění) nebo v 65 letech, kdy se invalidní důchod transformuje ze zákona na starobní.


Žádost o výchovné a čestné prohlášení o výchově dítěte se podává na předepsaném tiskopise u České správy sociálního zabezpečení ZDE

Co se uvádí v čestném prohlášení  a jak se dokládá vztah k vlastnímu dítěti v případech, kdy ČSSZ nebo OSSZ nemůže tento tento vztah ověřit v agendovém informačním systému evidence obyvatel, najdete ZDE - sekce "Více informací o tiskopisu". 

Tato změna je uzákoněna novelou zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. 


Od 1.1.2023 je Žádost o výchovné součástí žádosti o důchod. Nikdo se tak nemusí bát, že na tuto možnost zapomene. Musí však nárok na výchovné uplatnit právě v této žádosti - dodatečně to nebude možné. 
 

Nejste si jisti, zda máte nárok na výchovné? Obraťte se na naše sociální pracovnice, které vám poskytnou základní poradenství v této oblasti: 

GAŠPARÍKOVÁ, Zdeňka: gasparikova%at%cnn-ops.cz, SMS/WhatsApp: +420 736 105 585  


Zdroje: 
NRZP
MPSV  
TZ MPSV 19.9.2022  
ČSSZ  

 
top